Friday, May 7, 2010

pilu + sedih

OIT CHoT2 SEKALIAN~!!!!pergh...tangan aku dah gigil nak menulis nie ha!!!hmm..kali ni aku nak story sikit pasal pengalaman aku ke SEKOLAH CACAT PENGLIHATAN JLN BATU, KL...nak cakap cite nie cite lame, tak ade le lame mane..baru 3 ari lepas kot aku gi (baru lagi chot)..aku gi ngan budak2 kohort aku pas2 ade le 3 orang lecterer aku ikowt..

Aku sampai kat sekolah tu dalam kul 9.30 pagi jugak la..pg lg mase tu..ngan mate aku yang lebam + ade lak taik mate sikit (ade lak membe aku yg pasan!!SETAN tol !! ), aku gi kt kat sekolah tu sbg seorang cikgu PENDIDIKAN KHAS meskipown aku nyer major MATEMATIK!!ari tu jer dapat jadi cikgu pendidikan khas tu...nak rase macam ne ngajar budak2 khas nie...

SEKOLAH BERKENAAN

**************************
Nak dijadikan sesuatu yang sedap didengar (tanpe menokok tambah cite) aku pown dengar le taklimat yg disampaikan oleh GURU BESAR sekolah tu...khusyuk aku dengar nih!! (nada yg serius)..tengah syok2 aku dengar, ley lak guru besar nie stop cakap!!asal die benti cakap lak nie??!!aku mmg tak puas hati mase tue!!tengah syok aku mentelaah muke die, ley lak die benti cakap!!muke aku da masam mase tue!! (aku dalam keadaan poyo)..rupenyer, die soh aku ngan rakan2 kelas gi tengok kanak2 nie gi rehat kat kantin...pergh!!nasib baik alasan die aku ley terime!! (poyo lg)..

Part nie aku suke bab ade benda menarik aku nak cite!!mase kat kantin tu, aku memperamahkan diri tok gi soal kanak2 cacat penglihatan nie...aku pown dok sebelah adik yang bername Nik ni...sebelom aku port kt sebelah adik nie, cikgu die ade kat sebelah...aku usha le cikgu die lu kan..tanya punye tanye, upenye dak nie ade disleksia gak..sejenis penyakit yang ade masalah dengan pembelajaran...so, aku mintak kebenaran kt cikgu td, nak borak ngan budak nie..MARINA pown ade gak kat sebelah aku mase tu!!tak tau la, same ade nak usha aku atau budak nie!!(aku rase die usha aku!!)..maka, terjadilah perbualan antare aku ngan budak nie td..

"Hi dik...makan ape tu??!" (padahal aku nampak die makan nugget!!)

Budak nie diam!!Maka aku terus bertanya lagi.....

"Name sape nie??!!" (aku tambah senyuman sikit kat raut wajah aku!!)

Budak nie terus berdiam!!dalam hati aku da panas sikit da...die diam satu hal, pandang aku pown taknak...padahal aku dah usap2 kat belakang die nie..aku terus bersabar...aku ty lagi...
" adik tinggal kat ne nie??"

"dok taman tasik permaisuri"

Dan akhirnya dia menjawab!!!pergh..memang nak terajang budak nie kalo tak jawab soalan aku nie!!start dari situ die mule nak borak..ade le 2 ke 3 soalan aku die jawab...kire ok la...so, b4 die bla tu..aku mintak die tulis name die kat atas buku nota aku..budak nie dengan riaknyer, amek pen aku terus tulis!!
"pergh budak nie...td punye diam,,sekarang hyperaktif lak ko!!" kata hati kecik aku mase tue la..aku layan je la ape budak nie tulis...korang nak tengok budak nie tulis macam ne??ko tengok gambar bawah nie!!

TULISAN BUDAK NIE TADI...

Haha..nie la die kanak2 yang ade masalah disleksia...nie kire ok lagi..ade tue, ade yang sampai huruf2 jadi terbalik...'b' jadi 'd'...'M' jadi 'W'..

Memang le mule2 aku rase nak teranjang je budak nie..tp bile aku tengok ape yg jadi kat budak nie,,rase sedih lak aku...hiba pown ade + pilu rase hati aku...mane tak nyer..sian budak2 nie,,kecik2 da ade masalah macm nie..hurm~~tp tue la kan..aku respect kat mak bapak budak2 nie yang sanggup tunggu anak2 die dari pagi sampai ke petang...ini yang dikatekan pengorbanan ibu bapa!!tp yang aku nampak kaum ibu jer la chot~~kaum bape gi keje kot~~huhu~

************************

B4 balik IPBA balik, kitorang ade la melawat kat kawasan kelas die..memang cantik beb...kalah kelas tadika!!pergh..guru2 kat situ, kalo tak cukup sabar, leh pengsan ooo..kene darah tinggi!!haha..

Aku rase itu jer kot nak kongsi kali ni...jumpe lagi chot~~chow ^_^

**************************
pesan aku : hargailah sesiapa je yang idup kat bumi nie..bantulah mereke yang memerlukan bantuan kite yang upaye nie!!

2 isi hati korang pasal post nie!!:

♥SYAFIQAH ♥ said...

sy bakal cikgu masalah pendengaran :))

muzakkir said...

pergh!!ade gak membe aku amek pendidikan khas!!

Post a Comment