Thursday, June 23, 2011

gunung itu dato' yang punye..!!

assalamualaikum...salam satu malaysia..!

first sekali nak mintak maap banyak2 sebab da lame tak hupdate ini belog,..sebab ketiadaan internet di rumah....bukan aku je tak hupdate blog..malah abg aku yang zackzukhairi tu pun tak hupdate2 blog die...yang itu, aku tak tau...!no komen k...tanya kepada tuan punye diri sendiri,,sebab terlalu ramai tanya kat aku,,,

"hey kir, abg ko bile nak hupdate blog die??"
"haa...adik zack ke nie??abg u nak update blog bile ek??"
" hiii adik zack..dimanakah zack menghilang...??bile die nak hupdate blog die???"

letih maa nak melayan...aku hanya seorang adik yang duduk berasingan dengan abg aku...aku tido kat ruang tamu bertakhtakan permaidani dan kucing aku..abg aku lak tido kat dalam bilik bertakhtakan tilam empuk dan bantal2 yang sedap dipeluk..tak same kan ngan aku...??zack lain...muzakkir lain... ;p

taknak cite banyak...sebab die abang aku...darah daging maa..taknak la jadi macam KL GANGSTER tu,,,adik beradik pun mau gado ka..??itu duit punye pasal....gila..!tp tu la dunia,,hakikat kan..tanpa duit,,nak wat ape2 pun tak boleh...haish..

so kali ni, aku nak cite pasal gunung dato..terletak kat rembau dan mempunyai ketinggian 2900 m dari aras laut..tinggi tak tinggi jugak la..2 jam la mau sampai ke puncak die...seawal 6 pagi sudah tepakcak menunggu ketibaan ahli pendaki yang juga merupakan membe2 sekolah rendah aku,..

nak dijadikan cite..seramai 9 orang ahli berjaya sampai ke gunung dato tu..meskipun ade yang terlewat bangun dan sebagainya...bertolak punye bertolak..sampai le ke lokasi yang diidamkan tu...pendakian bermula seawal 8 pagi dan pagi tu agak sejuk dan nyaman ibarat seperti berada di sydney, Australia (macam aku penah gi lak australia tu)...

naik punye naik..tak sampai2 gak....aku pikir mase tu, gunung ni macam da takde penghujung,..tp akhirnye, aku sampai la jugak...aku ngan afiq berjaya sampai awal ke puncak sebab aku ngan die berlumba lari semasa mendaki.,keje gile...!!penat die jangan cakap la....



orang kate...kat puncak gunung tu ade tapak kaki hang tuah...haish..hang tuah hilang ntah kemana..tapak kaki die jugak yang die tinggalkan..tinggallah duit emas ke , perak ke..best la sikit nak bawak balik sebgai kenangan kan..hehe..


Selepas mendaki tu...sume da bantai lapar!!singgah la sekejap kat pekan rembau mencari warung2 untuk lepak...cari2 punye cari warung..warung mamak jugak jumpe...bantai,,janji kenyang!



ok la...aku nak cite panjang pun..tak ley sangat sebab tadi ade satu kejadian buruk belaku maa..tangan aku terseliuh gara2 nak parking moto orang lain...satu motor satu line sudah..ni parking makan sampai dua line...ni la manusia..seliuh tak seliuh mase tu,,janji aku dapat tengok KL GANGSTER...ok la sume, aku tinggalkan gambar2 kenangan untuk korang k...nite.. salam ;p




kat bawah ni video yang sempat aku rakam masa sampai kat puncak gunung dato'..tapi mase ni hanya AKU ngan AFIQ je yang berjaya sampai dulu..maka, kami
merakamkan kejayaan pendakian kami..



video

Sunday, May 8, 2011

Bile Exam Datang Tak Sudah


Payah gini,,,setiap kali ujung sem je, mesti nak exam..ape la salah nyer, setiap kali ujung sem ajak pegi main bowling ke, makan makan ke..kan best..ni tak...ujung sem je nak test budak2 nie...

sukati gua je kan nak ajak men bowling..?haha..kalo la gua MENTERI PELAJARAN (start nak mengarut), gua akan arahkan satu mesyuarat tergempar untuk semua pengarah2 pendidikan.

"hari ini saya nak ucapkan terima kasih kerana hadir ke mesyuarat yang pertama kali ini"
(mesti ade mukadimah beb)

"saya taknak cakap banyak sebab ade urusan dengan putera william di London, jadi
saya nak bagitau yang exam kat Malaysia nie dihapuskan..ok?
ade pape bantahan??sape bantah jumpe saya nanti...sekian.."

wah..hebat tak gua??haha...kalau la betul2..kan best..sebab da memg cite2 gua nak jadi menteri pelajaran nie...huhu..(belajar malas nak jadi menteri pelajaran!)

Nak dijadikan modal dalam blog gua nie,,kehidupan gua sekarang da tak teratur...takde la sampai dalam Rancagan Bersamamu tu yang suke sangat sebut "ibarat kais pagi, makan pagi..kais petang, makan petang"..kehidupan gua normal lagi..tapi agak serabut sikit..lu tengok katil gua...sikit punye kemas...!

kemas tak?


Dengan laptopnyer...dengan kertas2 nyer...selimut tak berlipat..!haish...lu mesti tanya kan, gua nak lepak mane kalo katil gua sendiri bersepah macam nie?haha..gua lepak atas lantai je..katil gua khas tuk laptop ngan gitar gua jer..gitar tu gua main kalo gua da tension sangat2 dah...mmg tak ley masuk kalo belaja!!gua ni jenis belajar last minit...belajar awal2 tak masuk sangat...blur je....!ala, korang pun same kan!!banyak cite lak..

Kalo dalam gambar tu, nampak gua macam gile study je kan...haha..poyo je tu..saje je campak buku atas katil..baru nampak macam seorang yang HARDWORKING skit...!!

subjek yang gua paling benci sem nie..subjek Anatomi dan Fisiologi..lemah betul nak faham tubuh manusia nie...subjek ni ala2 biologi la..(mmg kene mengena ngan bio pun)..gua mase form 5,mmg tak minat bio membio nie..nak menghafal sane sini...buat pening je..tetibe, masuk kat tempat nie, pun kene belaja benda nie gak...siap jadi penyelaras subjek nie lagi..!ape pun, belajar kene ikhlas ye tak..??

fail anatomi gua.

Gua tak suke exam pun, kene amek gak!!sebab macam ne gua nak graduate nanti kan..nak jadi seorang cikgu nie, segala ilmu gua kene tau tuk ajar anak murid...kalo gua sendiri tak tau, mcam ne gua nak mengajar nanti..??kan bangang kalau gua tanya anak murid gua......

"Rahman, tolong jawab soalan no 3 tu"

"Soalan 3 + 3 nie ye cikgu??senang je...jawapan die 6 cikgu..!"

"eh..ye ke 6..tak silap cikgu 5 la rahman..ye..5!!"

"cikgu ni bodoh ke bangang nie??(dalam hati)"

Haha..kan bodoh tu name nyer...anak murid jawab betul, cikgu nyer lak jawab salah..sape ngajar sape la kan...huhu..

Sepanjang gua nak study, mesti ade sesuatu sebagai peneman gua...nak tau..??..air susu campur ngan coklat malt...memang sedap..kalo tak dapat tu,,gua mesti nak tido..bile gua dah tido, percentage gua nak bangun tuk belaja dah jadi kurang..!maka, air nie je la yang mampu bagi gua tenaga malam tuk study..!

air susu campur coklat malt

ok la ek..gua nak sambung chat kat facebook jap...malam2 kang je la gua study!!haha..
salam// ^____^

Thursday, April 28, 2011

Kawad???

LANGIT gelap menandakan hujan akan turun tidak seberapa ketika nanti..sudah pastinya, ramai rakanku yang menjerit kegembiraan tika ini...!!!sbb ape..??..GILE ape menjerit time hujan2 ni..jawapan nya hanya satu....TAKNAK KAWAD KAKI PENGAKAP PETANG NIE KAT PADANG!!

SEKADAR GAMBAR HIASAN

Aku pikirkan setelah tamat waktu sekolah menengah dulu, kawad kaki, mahupun badan beruniform takkan wujud lagi selepas sah aku mendapatkan sijil SPM aku..Namun, itu hanyalah angan semata2 dek sebab wujudnya badan beruniform di tempat aku melanjutkan pelajaran sekarang..haish,,,kehidupan aku sekarang sedikit sebanyak follow pada mase sekolah menengah dl (SBPI Selandar) yang setiap ari rabu kene pakai baju uniform pengakap dan pastu kene wat ladam kuda..tp bezanya masa tu, aku berpakaian PENGAKAP LAUT (uniform warne putih) dan sekarang berpakaian PENGAKAP DARAT (uniform kelabu tu)...



UNIFORM PENGAKAP LAUT
Sekadar gambar hiasan


Kawad mase kat sekolah menengah sangat seronok..tp bile da masuk IPG ni..nak kawad mmg berat je kaki nie..sbb da lame tinggalkan benda tu..yang lebih tak menyeronokkan lagi, aku jadi pengerusi pengakap kat sini..itu ini aku kene wat..tp takpe la..itu pengalaman kan..orang bagi kepercayaan, maka kite tunaikan la tanggungjawab tu...

Kalo nak diikutkan petang nie ade raptai kawad kaki untuk hari sukan nanti,,disebabkan hujan nie, maka semuanya tergendala..itu sebab ramai yang menjerit kegembiraan tu..haha..termasuk aku..kawad kaki nie sebenarnya best kalo ramai yang beri komitmen,,tp kalo stakat wat kawad tok ari sukan jer..baik tak payah wat sungguh2..sbb, mase hari sukan nanti, just jalan dan tabik hormat...!itu je...!

Kawad kaki nie, mmg tak sesuai tok orang yang kene penyakit GAUT (ade ke pelajar kene gaut?)..haha...sbb, macam ne nak kawad dengan kaki macam tu??bagi idea sikit!..bagi aku, kawad sememangnya bagus dari segi mengeluarkan peluh..peluh kan baik tok kesihatan..tp kalo dalam wayang pun berpeluh (macam aku) mmg tak dapat nak tolong ar..!


GAUT KAT KAKI
Sekadar gambar hiasan


Ok la..aku nak pi rehat,,malam ni nak gi latihan kawad...semoga aku dapat berkawad dengan baik..esok last..sebb esok ari sukan...jadi, selepas itu,, tiada perkataan kawad kaki lagi dalam hidup aku (untuk sem ni je abis kawad, sem depan tak tau lagi)....

daa,,salam (^__^)



Monday, April 11, 2011

ainan tasneem??



Asslamualaikum...dan salam 1 malaysia..wah,.da pembace berite aku plak...aku rase da bape lame aku hupdate ini blog..disebabkan banyak sangat kekangan yang aku kene wat..antaranye...hmm.
esaimen....esaimen,,,tugasan kerja kursus...esaimen..dan esaimen..banyak kan..

Haish...so,,arini aku hupdate la sikit nak menunjukkan aku ni masih hidup kat muke bumi Nie..so,,arini aku nak cite pasal AINAN TASNEEM...sapo pulak budak bertuah nie haa..
cecite cecite (hantu kak limah punye trademark)..haa..meh sini abg cite...




die nie...aku kenal die pown mase aku ngah try nak belajar gitar...tekan2 kan youtube 'kord gitar'..sekali keluar gambar die...tak terdetik pun nak tekan sebenarnye..tp nak belajar gitar nye pasal...tekan la..mane tau sodap lak budak ni goreng gitar..sekali aku tengok..pergh..kiut minah nie..tp...tak sekiut aku la..haha...(perasan ket)...so...aku mula la nak usha die maen gitar macam ne..sekali salah usha maaa!!

aku terusha suare die lak...leh tahan minah nie nyanyi..mase tu aku dengar lagu keluang man..haha...minat tol aku mase die chorus...haha..

biar pun dimana jua
dia datang dikala malam tiba
melakukan tugas mulia
didesa juga dikota
dia akan memberikan bantunya
demi hidup aman sejahtera
keluang man 3x


Cenggitu la lagu die..haha..ade gak la lagu die yang aku download..best gak la...lagu fynn jamal yang dia nyanyi pown aku download gak,,,

Alamak..membe aku nie tak menyempat lak nak ajak pi makan..chow dl ye.!!
salam


video

ainan tasneem..ku bukan aku..

Tuesday, February 1, 2011

kasut

haaaa....kat atas nie gambar kasut aku gi kelas...
lawa kan..??haha..macam haram..!!
koyak sane, koyak sini...
tp aku tetap pakai,,
lantak la...janji berkasut gi kelas..

sekarang da tukar kasut da,,,
sampai bile nak jadi selekeh kan...??
kawan kelas aku da sibuk pakse tukar kasut...
nak tak nak..tukar la jugk..
hakikatnyer sayang kasut tu..

aku gi kelas, kejap bukak kejap lg pastu, pakai balik..
bab asik terbukak jer...
kasut antik macam nie susah nak tengok org lain pakai..
malu sane, malu sini..
aku jangan harap la nak malu2 nie..
da itu je kasut yang ade...
kalo pakai seliper je kang kene marah lak kan..

huhu...k la..
nak challoo dl...tak mandi lg nie...
tata ^___^



Sunday, January 16, 2011

duhai ANATOMI

salam 1 malaysia!!
udah lame aku hupdate blog..maka arini aku update la jap..
sori la..bz sejak kebelakangan nie...
jadual kelas lak asik bertukar jer..
langsung tak ade mase aku nak hupdate..

so, arini aku nak cite pasal subjek yang baru tok sem nie,,
nak tau subjek pe...??!!
subjek badan manusia...ANATOMI dan FISIOLOGI..
kalo budak2 yang amek bio mase form 4 dan 5 mesti tau pasal subjek nie..
ade kene mengena gak la...
nak dijadikan cite, aku lak yang jadi penyelaras tok subjek nie..

bile da jadi penyelaras tu, kene la buat keje sebagai penyelaras kan..
tempah bilik, amek LCD....macam2 la..
tu kire ok lagi..tp yang tak ok tue...
aku jadi pembentang pertama...
memang malas tol nak jadi pembentang pertama nie,,
biasanya, mesti ade je yang tak kene..

"kite tak boleh ye bentang macam nie...salah nie!!"
"tp cik, nie presentation saya yang paling menarik..."
"saya nak awak betolkan balik slide awak nie..mengarut!!"

haha..macam drama lak..!!tapi nak wat macam ner..mmg macam tu la.,
bagi menyelesaikan masalah tu...aku da wat dah preparation dari sekarang...
aku wat slide dan lukis sikit2..!!
ok la tu kan....pembentangan aku b4 cuti raye cine nie..
so, aku rase sempat jer kot...
tajuk yang aku dapat pown sederhana gak tahap kesukaran die...
SISTEM RANGKA...!!

malam tadi aku da wat slide tu...hampir 87.2 % siap...
tadi lak aku wat gambar komponen2 sistem rangka nie...
lawa tak lawa..lantak la...janji ade hasil nyer...

NIE JE AKU MAMPU WAT..!!

aku harap, aku dapat mempersembahkan sesuatu yang menarik nanti...
insyaAllah~~ ^____^