Thursday, April 22, 2010

demi satay!!

Teringat lak aku mase bulan 12 aritu (kalo aku tak silap la)..aku sibuk tol nak makan satay buatan sendiri..maklumlah, aku baru dapat ilmu masak satay drpd ISMAIL IBRAHIM yang agak pandai dalam bidang satay menyatey nie....tak silap aku, die ni penah jual satay kat pasar malam umah die...memang sedap die buat..tanx mail ajar aku!!~~

Berbalik semula pd kisah aku yang tertunda td.. Jadi, bila aku dah mengidam nak makan benda alah nie, aku pown cakap la ngan bapak aku yang tengah sibuk bersiap2 nak balik kampung..

"yah, ingat nak makan satay la...ayam kat kg tu da besau2,,sembelih wat satay yah" kate aku ngan nada yang manje..(haha..poyo!!aku mane ade manje)

"kalo ko nak, ko balik ikut ayah sekali balik kg...tlg kemas kebun dulu...ptg2 skit kang, kite sembelih ayam tu...2 ekor cukup kan?"

"lebih dari cukup!!!"

Dengan semangat nyer aku pown bersiap balik kg...memang tak sabar nak bunuh ayam tu...mase tu akak2 aku pown ade kat umah...aku tinggalkan list barang yang kene beli...so, pandai2 la beli barang2 tu nanti ek...arini, aku MASTER CHEF korang!!hahahahaha..

**************************
Sampai jer kg, aku berkebun dulu...macm bese, kemas kebun bapak aku la kan...semak die da tinggi2...padahal baru minggu lepas balik...cet~~tp tak pe..sebagai anak lelaki, aku pown kemas la kebun bapak aku yang banyak semak tue...takkan aku nak main congkak lak kan dalam kebun tue..merapu jer!!

Selesai jer sume, aku direct ty bile nak gi sembelih ayam tu...aku mase tu mmg tak sabar nak melihat darah syahid ayam tu jatuh ke bumi...binatang nie tak ley dikesiankan...kalo kesian tak ley makan...bab kate mak aku!!nak sembelih ayam nie kene la ikut rukun2 die tu..tak ley main tibai jer nak sembelih..first sekali, mesti la gune pisau yang tajam nak putuskan urat halkum ngan urat marih ayam tu..takkan ko nak gune gergaji lak kan...kejam sangat tu...

NI LA AYAM AKU KAT KG

Bile 2 ekor ayam nie da mati!!ngan selambe nyer aku angkat dan masukkan kat dalam plastik..berat beb...ayam daging...!!gemok2~~

********************************
Sampai jer kat umah, akak ngan mak aku memproses ayam2 tue...nak buang bulu lagi, nak kerat lagi...memang keje pompuan...aku lak gi bantai membute jap...penat la kate kan,..

Bile aku tersedar dari keasyikan mimpi, aku siap nak buat bahan perap satay tu...antara bahan yang aku gunekan!!

serai (dikisar)
bawang besar (dikisar)
lengkuas (dikisar)
jintan manis
jintan putih
ketumbar
rempah kari daging babas
serbuk kunyit
garam
gula

Kisar punyer kisar, tumbuk punyer tumbuk...campur ni campur tu,,maka siap la bahan perap ayam tu...aku perap dalam mase 4 ke 5 jam macm tu..malam baru bakar!!~~

Satu lagi benda yang menyukarkan bagi aku mase nak wat sate ni...nak MENGHIDUPKAN API..
aku lemah tol bab2 nie....tp nak wat macm ne...Usaha tangge kejayaan!!~~akhirnya, dapat gak hidup benda alah nie...

Semangat tol aku membakar sate malam tue...teringat lak mase gi CAMPING TAMAN NEGARA dulu mase sem 2...bakar sate gak kat umah Mail...sedap woooo...
tepat jam 10.30 malam..maka, aku pown selesai...ade la dapat 1oo++ sate ayam tu...buat sekor ayam jer,,sekor lagi mak aku nak wat gulai ayam esok...hmm...jadi la..mak aku jemput jiran sekali datang makan...

HIDANGAN SATE

JIRAN AKU MAKAN SEKALI

Menu malam tu memang mengasyikkan!!sangat enjoy dan puas!!!buat sendiri beb...ade la komen2 positif yang dilemparkan oleh mereka2 yang makn!!tersenyum lebar gak aku mase tu!!
so, kepada mereka yang nak mencuba, dapatkan resepi dari aku ataupown mail!!!chow~~

***************************
pesan aku: tak salah kalo kita mencube benda yang kte btol2 nak makan..yang makan kite gak!!bukan orang lain...so, biarkan sekali sekali mak bapak kite rase air tangan kite....

15 isi hati korang pasal post nie!!:

Syafinaz Razak said...

Salam....

Oooii!makan x ajak orang..!sedapnye satay..!
buatlah 20 cucuk tok aku!
hanta cni skali k..
terima kacih!!!

16-EiGht-46 said...

kir! wat lebeh. ak pon nk gak. ceh! umh je dekat, ajk pon idak. huhu. c(x

muzakkir said...

pinaz ngan jie...kalo nak wat sendiri k..aku bagi resepi nak perap...hahaha...

rosesmiza said...

wah tere nye wat satey..
neways..kg melake kt ne??

muzakkir said...

haha,,membe yang ajar,,,melaka kat masjid tanah..
ramuan cina besar...lubok cina...tau ek??

rosesmiza said...

ooo..tau sgt..
i stay at alor gajah!=)

muzakkir said...

alor gajah??da dekat la tuh...huhu..~~

rosesmiza said...

hehehe...tu ar..

muzakkir said...

alor gajah kat area mane lak??

rosesmiza said...

kt area machap..tau ke???

muzakkir said...

mesti la tau..dulu, mse nak balik sekolah kat jasin pown lalu kat situ gak =)

rosesmiza said...

oo...ingt kn machap tu solok..
xde owg tau ..hehe..
course ape kt IPBA?

muzakkir said...

amek mathematics jer...sekolah rendah,,,kamu?

rosesmiza said...

oo..sains..same jabtan la kite..=)

muzakkir said...

same jabatan ek??wah...bagus tol la..huhu

Post a Comment